Grabación de clip de vídeo. 1ª parte: el guión

A continuación señalamos cómo desarrollar un vídeo de contenido académico realizado por cada uno de los profesores a partir de un trabajo previo de guión y una posterior grabación y edición de Més »

Participants 2009-2010

El blog del Hort Digital

Desde hace tiempo queríamos abrir un blog en donde publicar entradas relacionadas con lo que hacemos en el Huerto Digital, sobre el curso, experiencias, artículos e investigaciones, opiniones, ideas o proyectos. El Més »

Tasques realitzades amb l’Hort Digital a les classes de francès

1. Un blog amb l’alumnat de 3r d’ESO que duen  a terme el projecte EMILE “le Potager”

Aquest projecte consisteix en conjuminar les assignatures de Ciències Naturals i de francès, l’objectiu era muntar un hort i estudiar-lo des d’un punt de vista científic i tot en francès.  Aquesta és una metodologia anomenada EMILE (Enseignement d’une Matière Intégrèe en Lange Étrangère).
En un principi varem fer un google site on pensàvem que podríem anar reflectint les diverses activitats realitzades.
El problema va ser que nosaltres, les professores, havíem de carregar les fotos, amb la qual cosa, perdíem molt de temps.

https://sites.google.com/a/xtec.cat/notre-potager/
Després de que ens presentessin el blog posterous a l’Hort Digital, vam migrar tota la documentació del google site a posterous.

http://potager3.posterous.com/

L’objectiu era que el propi alumnat pugés les seves fotos i els seus vídeos al blog.
No va funcionar gairebé degut a una sèrie de problemes organitzatius.

I per acabar el curs, els vam demanar que utilitzessin un Glogster (presentat a l’Hort Digital) per realitzar un cartell publicitari multimèdia sobre l’hort. Els resultats estan publicats al blog.
Valoració:
Punts febles: els problemes tècnics
Va costar moltíssim que tots els alumnes s’apuntessin com a col·laborador@s al blog, encara n’hi ha que no ho han fet. I els problemes tècnics i personals eren enormes per anar pujant les fotos i els vídeos al llarg del curs. Suposo que estem als inicis d’aquesta manera de treballar i encara hem de millorar moltes coses. El curs vinent, ho farem millor.
Punts forts:
Queda rastre de tot el que hem anat fent, es pot compartir i publicar. La presentació de la feina és molt satisfactòria i podem aprendre dels altres grups.

2. Amb l’alumnat de 4t d’eso, que no han iniciat el projecte de l’1×1, això vol dir que no tenen ordinador a l’aula, hem realitzat una sèrie de treballs amb diferents eines 2.0
En primer lloc vaig iniciar el curs amb un google site amb la intenció de deixar rastre del que fèiem a classe.
https://sites.google.com/a/xtec.cat/allons-y/home
Després els vaig demanar de fer un ppt presentant un país africà. Els que m’ho van enviar els vaig publicar al slideshare.
http://www.slideshare.net/Allonsy
I finalment vaig fer un blog en blogger.com on he anat penjant alguns dels treballs online realitzat pels diferents grups, així com alguns links relacionats amb temes de classe.
Una activitat realitzada amb una altra eina 2.0 amb el grup de 4t d’eso va ser fer la presentació d’un mateix en francès. En primer lloc van fer un escrit presentant-se, després els vaig demanar que ho posessin en un voki. Aquí teniu els resultats.
http://gaulois3.blogspot.com/2010_12_05_archive.html
I finalment, els vaig demanar un vídeo on es presentaven. L’alumnat no vol fer públic aquests vídeos de  presentacions. Però jo els tinc.

Valoració:
Punts febles: Alguns alumnes es resisteixen a aquest tipus de tasques i troben tots els problemes del món. Sort que el fet de tenir el meu ordinador a l’aula i la pissarra digital ha permès que anessim solventat els dubtes o problemes amb els quals s’anaven trobant.

Punts forts: Trobo molt interessant tenir un blog amb enllaços a pàgines que reforcen els continguts treballats i que publiqui les feines realitzades, són treballs que es poden mostrar a  altres cursos, que poden servir de punt de partida, etc.
Un altre aspecte positiu va ser quan l’alumnat em va demanar permís per prendre apunts amb l’ordinador. Com que no ho tenia pensat, els vaig dir que fessin el que volguessin i va resultar molt interessant. Tenien el corrector posat i s’autocorregien els apunts, podien buscar una foto que il·lustrès les paraules noves, els anaven donan enllaços que podien consultar… La classe s’enriquia amb la xarxa.

3. Amb l’alumnat de 2n d’ESO que iniciaven les classes de francès els vaig demanar que es gravessin en un vídeo presentant el verb del primer grup que els havia regalat.
Aquí teniu el link on s’explica el projecte “Mon cadeau”
http://gaulois3.blogspot.com/2010_10_13_archive.html
I aquesta és la pàgina on vaig publicar els vídeos que per qüestions de privacitat ara per ara són privats, però que tinc la possibilitat de fer-los públics en algun cas especial.
http://gaulois3.blogspot.com/2010_11_27_archive.html

Amb aquest alumnat al segon trimestre vam realitzar el projecte “nos chansons” on vaig demanar que per grups preparessin una cançó en francès, l’havien d’escollir, buscar les paraules, escoltar la pronunciació i finalment enregistrar-se en audioboo. Podien posar la cançó original de fons. Aquest és el resultat:
http://gaulois1.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

A més a més en el blog “Mes premiers pas en français” he anat recopilant per temes exercicis i jocs online dels continguts treballats.

Valoració:
Totes les classes no poden ser de treball amb l’ordinador, hi ha d’haver temps a l’aula per exposar, explicar, aclarir dubtes, escriure, redactar i riure.  Les classes amb ordinador s’han de programar minuciosament tot i sabent que la programació se’n pot anar en orris en qualsevol moment degut a un problema tècnic: se’n va la xarxa d’internet, tallada de l’electricitat, algun ordinador es queda sense bateria i no han portat el carregador…
Treballar amb l’ordinador els motiva enormement, però s’han de buscar tasques funcionals, on realment l’ordinador aporti quelcom i no substitueixi simplement el paper i el llapis.
Aquest curs l’ordinador l’han utilitizat més a casa per fer els projectes que els demanava quan acabàvem l’Unitat Didàctica, els resultats han estat molt bons.

4. Amb el grup de 1r d’eso que s’iniciava al francès i on volia treballar només la llengua oral hem realitzat un blog  posterous http://posterous.com/manage#mepremierspas/posts
on l’alumnat era col·laborador@s. Amb aquest grup hem treballar amb l’audioboo i el youtube. Han fet dos treballs d’enregistrament:
Un primer que era una breu presentació i salutació que enregistraven a l’audioboo i el pujaven al blog i la segona era cantar una de les cançons treballades a classe.

Valoració:
S’ha de barrejar la feina amb ordinador i la feina tradicional amb retoladors, papers de colors i llapis.
S’han de dedicar sessions a classe per ajudar-nos a obrir comptes, inscriure’s als blogs, etc…
Pot semblar que és temps perdut però a la llarga s’hi guanya ja que t’assegures que tothom té un compte on t’interessa per fer el treball.

5. Previsions per al curs vinent:
Pel curs 2011-2012, he decidit fer el gran pas. Fora llibre de text i treball a classe i online!!! Agosarat? Si, certament, però és com encendre una metxa donen ganes de  posar-s’hi ja, és un repte. És com deixar de sentir-se lligada a un llibre que et marca els  temes a treballar, els temes els decidirem entre tots, en funció de l’actualitat, dels interessos, els continguts canvien poc, però s’aniran adequant a les necessitats.
Voldria aconseguir que cada alumn@ es crees un blog on anès penjant les seves activitats, els seus progressos passet a passet en llengua francesa, que anessin utilitzant diferents eines online per millorar, ampliar, facilitar… el seu aprenentage. Ho heu endevinat?… Si vull que es cada alumn@ faci el seu propi PLE, li diré EPA en francès (Entourage Personnel d’Apprentissage) i que posin en comú les eines noves que vagin descobrint.

Que la force et la créativité  nous accompagnent!

PLE i projectes digitals de Llengua catalana i literatura

1.  EL MEU PLE

El curs 2011/2012, el meu segon a L’Hort digital, vaig anar fent un PLE des del principi per facilitar l’ús d’eines digitals dins de la implantació del projecte 1×1 a l’institut

Twitter i Delicious

Al llarg de l’estiu em vaig anar aficionant a twitter i vaig anar descobrint persones de qui aprendre molt i també nous recursos que hi havia a la xarxa. El material que anava trobant l’anava guardant al meu compte de Delicious.

wikispaces

Quan el material acumulat començava a desbordar-me i vaig  fer una wiki  com a repositori de materials concrets per aprofitar a les classes, i la vaig compartir amb els meus companys de departament.

 

calaixera.wikispaces.com (pàgina principal)

 

Em resulta molt útil per organitzar i fer servir els recursos que hi vaig acumulant. De tota manera, passa com amb els armaris grans, que de tant en tant s’ha de fer una tria del contingut.

 

 

Google docs

Documents de text

És una eina que he fet servir molt i al llarg de tot el curs perquè els alumnes fessin els seus textos. Va molt bé perquè els poden compartir amb mi i amb els companys que hi col·laboren. Jo els corregeixo amb un codi de colors i a sota del document els poso la llegenda que permet interpretar-lo. Per no haver-la d’escriure cada cop, la tinc copiada al porta-retalls on també copio altres observacions que els vaig fent.

 

Captura de pantalla amb un fragment de treball amb correccions i la llegenda del codi de colors a sota

 

 

Detall del porta-retalls obert amb la llegenda

 

A partir d’aquí, els alumnes s’han de corregir els errors indicats i tornar a compartir el document amb mi.

Una altra possibilitat interessant de cara als treballs en grup és la possibilitat de consultar l’historial del document que trobem en el fitxer. D’aquesta manera podem veure quina ha estat l’aportació de cada alumne.

 

Captura de pantalla: Consulta d’historial de revisió d’un document

 

 

Presentacions

El programa de presentacions de google docs és molt senzill però va bé per treballar amb alumnes amb poca competència digital i també perquè no els permet carregar les presentacions amb molts efectes i temes que sovint fan més nosa que serveix.

 

Presentació d’un alumne de diversitat de 2n d’ESO. Premeu a la imatge  per veure-la

 

Fulls de càlcul

Els vag incorporar en el 3r trimestre per compartir les notes amb els alumnes. D’aquesta manera, ells podien veure si els faltava alguna tasca o si la tenien mal feta i fer-la o demanar-me la possibilitat de millorar-la. Cal estar atents a triar l’opció Poden visualitzar i no Poden editar a l’hora de compartir el document. Si no, els alumnes podrien canviar notes.

 

Captura de pantalla: Full de càlcul amb notes. Els noms dels alumnes han estat suprimits

 

També van molt bé per practicar la coavaluació. En aquest cas he compartit el document amb l’opció Poden editar perquè ells poguessin  introduir les notes i he passat a l’opció Poden visualitzar un cop han acabat de fer-ho.

 

 

2. PROJECTES DIGITALS

 

Wikis

Aquest curs he seguit utilitzant wikis per treballar la literatura. Ho he fet amb el grup de Literatura Catalana de 1r de batxillerat i amb els dos de 3r d’ESO.

Amb el grup de Literatura catalana de 1r de batxillerat, he mantingut la wiki femliteratura.wikispaces.com .Per tal d’evitar que els alumnes introdueixin informació irrellevant o no n’incloguin d’important, aquest curs jo he inclòs l’índex dels apartats (autors, corrents, obres, influències, etc.) i ells havien de triar-ne un per parelles. Tot i així, he constatat que cometen errors importants a l’hora de seleccionar els continguts a internet i hem hagut de dedicar algunes sessions a millorar les estratègies de cerca. També he procurat que incloguin més informació sobre el context sociocultural.

 

femliteratura.wikispaces.com (pàgina principal)

 

Els dos grups de 3r d’ESO tenien una wiki cada un: lletrejant.wikispaces.com i paperam.wikispaces.com. Com en la wiki de batxillerat, he inclòs la pàgina Ens preguntem on introduïen preguntes per a l’examen sobre l’apartat que havien treballat.

 

paperam.wikispaces.com (pàgina principal)

 

 

lletrejant.wikispaces.com (pàgina principal)

Per tal de compartir la informació entre tots i de demostrar el domini que en tenien, cada parella havia de fer una presentació sobre el tema treballat.

 

Valoració

Als alumnes, els agrada treballar amb les wikis. Els resulta més motivador cercar ells la informació que no pas escoltar-la de boca del professor. També els engresca treballar en grup o en parelles, introduir preguntes per a l’examen, i buscar imatges, vídeos o textos per il·lustrar i contextualitzar els continguts.

Els alumnes de 3r han mostrat més interès i exigència respecte a la qualitat de la seva feina que no pas els de batxillerat. També ha resultat més fàcil perquè en el 3r trimestre ells han disposat dels ordinadors a l’aula i jo podia anar revisant el procés. Els de batxillerat, en canvi, havien de fer la feina a casa perquè no entren en el Projecte educat 1×1.

Pel que fa a mi, trobo que és un recurs interessant per al treball col·laboratiu però pot ser massa mecànic i poc personal si es limiten a seleccionar una informació, i la temptació de “retallar i enganxar” és molt gran. De tota manera, crec que val la pena utilitzar aquesta eina i anar millorant la manera de treballar-hi per treure’n més partit.

 

Posterous

Aquest curs he introduït el treball amb aquests blocs, tant per a la Literatura de 1r de batxillerat, amb femliteratura.posterous.com , com en els dos grups de 3r d’ESO, que han compartit delletres.posterous.com

El bloc de 1r de batxillerat m’ha servit per penjar-hi enllaços o documents relatius als autors i obres que treballàvem i també per publicar-hi comentaris de text i altres treballs fets per ells que poguessin servir de model per als companys.

Ells hi han publicat vídeos, bàsicament amb les lectures de poemes de Màrius Torres, i les fotonovel·les fetes a partir de Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders.

També hi hem publicat la valoració del curs que vam fer en l’última classe.

delletres.posterous.com ens ha anat molt bé per publicar les activitats de Lectura en veu alta i per compartir els calendaris de google amb les dates d’exàmens i lliuraments de treballs.

 

Valoració

Els blocs de posterous van molt bé per treballar amb alumnes pel fet que poden publicar-hi simplement amb un correu electrònic.

També resulten més engrescadors que les wikis perquè hi poden donar a conèixer materials propis, ja siguin textos, àudios o vídeos.

Aquest curs n’hem tret un partit limitat perquè els vaig crear amb el curs molt avançat. Tot i així, els alumnes se’ls van fer seus des del principi. Em proposo fer-los servir de manera més intensiva el proper curs perquè crec que tenen molt potencial a l’hora de compartir materials creats pels alumnes amb una gran facilitat.

També em plantejo la possibilitat que tots els alumnes en tinguin un com a eportafoli.

 

Fotocròniques de la veritat oculta

Aquest és un projecte dut a terme amb el grup de Literatura catalana de 1r de batxillerat com a part del treball a partir dels contes de Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders.

La idea de fer unes fotonovel·les respon a la voluntat d’aproximar-se a aquests contes des d’uns procediments diferents al comentari de text, donada la dificultat que tenen els nostres alumnes d’entendre el sentit de l’humor i de l’absurd que hi són presents. Vaig pensar que si havien de fer un guió a partir d’un conte per adaptar-lo a un llenguatge multimèdia, haurien d’aprofundir en l’estructura i en el codi lingüístic, ple d’ironia, que hi són presents.

Podien haver fet vídeos, però calia uns recursos interpretatius i de producció que estaven fora del nostre abast. El llibre es va publicar al 1955, tot i que va obtenir una difusió més àmplia en els anys seixanta i setanta, sobretot a partir de l’espectacle Antaviana creat per Dagoll Dagom el 1978 i basat en alguns d’aquests contes. En aquests anys el gènere de les fotonovel·les era molt popular i vaig pensar que l’estil encarcarat i tronat que les caracteritza podia ser adient.

 

Premeu la imatge per  veure la fotonovel·la

 

 

Premeu la imatge per  veure la fotonovel·la

 

Objectius

  • Aprofundir en la comprensió dels contes i els elements que en determinen el tractament (ironia, component lúdic, introducció de l’element fantàstic en un registre aparentment realista i quotidià).
  • Reflexionar sobre l’especifitat de la narrativa literària i l’audiovisual.
  • Introducció a la narrativa audiovisual, a través de l’adaptació d’una obra literària.

Procés de treball

  • Lectura i comentari dels contes del recull.
  • Introducció a la fotonovel·la, la popularitat que va tenir en els anys 60 i 70 i observació d’uns quants exemples, en paper i digitals.
  • ·Explicació de les diferents etapes del procés de guionatge per a la realització d’un audiovisual.
  • Formació dels grups de treball de dues o tres persones i  tria d’un conte, tenint en compte la dificultat d’adaptació (quantitat de personatges, diversitat i tipus d’escenaris, vestuari, etc.)
  • Redacció de l’storyline (breu resum de l’argument -plantejament, nus i desenllaç-).
  • Realització de l’escaleta, és a dir, segmentar el relat en seqüències (cada cop que canvia el lloc o el temps), posant-los un títol representatiu.
  • Realització del guió, incloent l’storyboard, els diàlegs dels personatges i la localització, tenint en compte allò que el conte té de més singular i característic per destacar-ho.
  • Repartiment i disseny de la producció.
  • Sessions fotogràfiques.
  • Edició de les fotos, afegint les bafarades dels diàlegs i textos explicatius. En algun cas, també hi van afegir música.
  • Publicació de les fotonovel·les a femliteratura.posterous.com

Valoració

  • La motivació dels alumnes a l’hora de fer aquesta tasca ha estat bastant desigual. Mentre alguns s’hi van engrescar força, d’altres no n’acabaven de veure la utilitat i es queixaven que comportava massa feina.
  • El procés de guionatge va comportar més dificultats de les que preveia. Era el primer cop que feien una adaptació a un mitjà audiovisual i els costava seleccionar  el que era significatiu i traslladar a imatges bona part del contingut narratiu.
  • La reducció de diàlegs respecte al conte també suposava molta dificultat per no perdre elements importants de l’argument ni la manera de parlar amb què Pere Calders els caracteritza. Algun grup se’n va sortir bastant bé i va saber seleccionar diàlegs del propi conte. Però altres van fer una “adaptació” dels diàlegs originals, per tal de reduir la quantitat de text, i s’ha perdut la gràcia dels diàlegs de l’autor.
  • El disseny de la producció també ha estat pobre, en general. Tot i que els vaig donar instruccions d’intentar que el vestuari, l’atrezzo i les localitzacions evoquessin l’estètica dels anys 60, no me’n vaig sortir gaire. Suposo que hauria calgut dedicar-li més temps i buscar documentació gràfica per il·lustrar-ho.
  • Pel que fa al component narratiu de les imatges, els resultats també són desiguals. Alguns grups han tingut més gràcia que altres en el disseny dels personatges, i els seus gestos i actituds per acostar-se al caràcter estereotipat que jo pretenia. A l’hora d’enquadrar i il·luminar, també hi ha força diferències, però en general s’aprecia una manca de cultura visual.
  • Quant a l’edició, també vam tenir dificultats. Primer van treballar amb comeeko,  un programa online per fer fotonovel·les (v. http://www.comeeko.com/). A l’hora de la veritat ens vam trobar amb sorpreses com que no acceptava lletres en minúscula ni accents. Cada grup va anar improvisant solucions, com escriure les bafarades i els textos en altres programes i enganxar-los a les fotos per procediments més o menys adients. Els grups que anaven més endarrerits, veient les mancances de comeeko, van optar per fer-ho en power-point, que té també opcions d’incloure bafarades. Va resultar més senzill i van aconseguir millors resultats.
  • En el procés d’edició i les complicacions que hi va haver, moltes fotografies van perdre molta qualitat d’imatge (ells diuen que es van despixel·lar) i el resultat és bastant deficient. Encara més en el cas d’algun grup que va recórrer a http://vintagejs.com/, que, teòricament, dóna a les fotografies un aire “retro” i que, bàsicament, les va embrutar.

En definitiva, el projecte presentava un nivell de dificultat més gran del que jo havia previst. Però, malgrat les mancances en el resultat final, el procés va ser molt enriquidor i tots vam aprendre força.  Crec que és un format interessant i que l’experiència em permetrà corregir el tret en properes ocasions. També penso que els grups de treball haurien de ser més grans (quatre/cinc persones) per poder repartir les feines segons les capacitats i interessos de cadascú. I, un element important, no fer-ho a final de curs, cansats i amb molta feina, sinó en un moment més relaxat per poder dedicar-hi més temps i energia. Pot ser una bona activitat per al segon cicle de l’ESO, partint de narracions més senzilles, perquè, normalment, és més fàcil motivar-los per fer aquest tipus d’activitats més dinàmiques i, aparentment, menys acadèmiques.

 

 

 

Vídeo: La guerra civil a Antígona, de Salvador Espriu

Per acabar, aquí teniu aquest vídeo que va fer una alumna de Literatura de 1r de batxillerat. En el cas d’Antígona, els alumnes podien triar entre diversos treballs que jo els vaig proposar. Només una alumna va triar una proposta digital, la de fer un vídeo amb l’àudio de fragments de l’obra i imatges per il·lustrar-los.

 

Premeu a la imatge per veure el vídeo

 

Com podeu veure, la qualitat de l’àudio és bastant fluixa. Però em va sorprendre la tria de les fotos de la guerra civil espanyola. Trobo que són molt pertinents i que aporten un significat molt concret quant a l’impacte que va tenir la guerra civil en Espriu i com aquest el va reflectir en la seva versió de la tragèdia de Sòfocles.

Web 2.0. Els blocs

El meu projecte ha estat practicar diversos dels recursos que hem aprés a l’Hort digital amb el meus alumnes,tant de 1r com de 4rt d’ESO. Entre els quals he utilitzat: Twitter, Blogs, Google Docs, Facebook.

Amb els alumnes de 4rt he fet servir més les xarxes socials, i tot i que ells “dominen” aquestes, han vist que les seves aplicacions poden ser molt mes esteses de l’ús limitat que ells els donen. La majoria d’ells no feien servir el Twitter i a més, no sabien que podien utilitzar aquesta eina com a punt i recurs d’informació, de manera instantània de qualsevol tema que els interessi. També han aprés com fer servir la xarxa i la importància de seguir i ser seguit, per tal de poder obtindre el major rendiment possible.

Pel que fa al Google  Docs, els he volgut mostrar una forma de treballar i compartir documents, per fer treballs de manera conjunta i sense la necessitat de tenir que estar al mateix lloc,i el més important, modificant al mateix temps el document des de diferents ordinadors. Com crear els documents, quins tipus de documents poden crear, com crear qüestionaris, com analitzar els resultats, com crear calendaris per al seu ús personal, etc….

D’altra banda amb el alumnes de 1r d’ESO de Tecnologia, per finalitzar el temari d’informàtica, els he fet treballar els blocs. Hem treballat amb Blogger i Blogspot. Molts d’ells havien escoltat parlar dels blocs, però no sabien quant de fàcil i senzill és crear un. El primer ha sigut explicar-los que la seva principal funció és la de informar i/o compartir experiències, com funcionaria un quadren de bitàcola. Podem trobar blocs de qualsevol tipus de tema: tecnològic, personal, viatges, actualitat, televisió, esport, música, etc…

La meva sorpresa va venir quan els alumnes van realitzar els seus blocs, ja que han aprofitat les seves possibilitats al màxim (alguns d’ells). A Continuació mostraré alguns exemples dels blocs fets.

1. musicaaslainc (http://todomusicaaslainc.blogspot.es/)

Ací tenim un bloc fet per Alicia i Sandra dedicat a la música, on podrem trobar les lletres dels cantants mes actuals del panorama musical.

 

2.  Rihanna. (http://ireneainhoa.blogspot.com/)

El bloc d’Ahinoa ens parla sobre la famosa cantant Rihanna. Biografia, discografia, opinions, etc…

 

 

3.  Marius27 (http://marius-27.blogspot.com/2011/04/este-es-mi-blog-donde-comentare-mis.html)


El bloc del barça, fet per Mario.

Els temes del blocs demostren els gustos, aficions i passions de les persones que els fan. Aquestos alumnes son de 1r d’ESO i han trobat una eina amb la qual poden donar a conèixer al mon les seves inquietuds i coneixements sobre qualsevol tema.

 

Per al curs vinent tinc una mena de idees per a desenvolupar amb els alumnes, per poder fer una interacció alumne – professor – entorn digital web 2.0. Una de les idees es la creació d’una wiki per matèria i curs (on poder afegir tots els recursos necessaris per fer front la matèria: apunts, exercicis, enllaços, etc…) d’una manera molt participativa i motivadora per a l’alumne. Esta participació tindrà una avaluació dins de la matèria, tenint en compte tant la quantitat de participació com la qualitat de la mateixa.

 

Un video del JayCut per que els alumnes vegin la dissecció del musclo

L’objectiu del video, que aniria penjat al blog de la professora o en el moodle del centre, és que l’alumnat vegi atentament, abans o després de la relització de la pràctica, les diferents parts de l’anatomia del musclo i que així sigui capaç d’identificar-les en un esquema.
Aprofitem també per a introduïr el concepte de model, i les diferències entre allò que observem i la representació esquemàtica i conceptual que en fem.

Tecnomac, la wiki de Tecnologia Industrial

La tecnologia industrial de 1r de Batxillerat té una part important de continguts força teòrics, per tant em vaig plantejar la possibilitat de poder implicar a l’alumnat en la realització dels continguts aprofitant que era un grup petit de 11 alumnes.

El bloc temàtic que vaig escollir fou l’energia i l’eina on desenvolupar tots els continguts una “wiki”. Per començar vaig  dividir el bloc de l’energia en subtemes (nuclear, eòlica, solar…) per tal de que cada alumne es fes responsable d’un dels subtemes, a més l’estructura general per a cada part havia de ser la mateixa seguint el següent índex: introducció, l’origen de l’energia, extracció, distribució i transport, impacte ambiental, principals localitzacions geogràfiques i importància econòmica. La decisió de quina part desenvoluparia cada alumne ho vaig deixar a l’atzar, fent un sorteig.

La tecnologia Industrial té una assignació horària de quatre hores, per poder dur a terme aquest projecte durant un quatrimestre vaig destinar una  hora setmanal. Aquesta hora es feia a l’aula d’informàtica i l’alumnat durant aquesta hora  buscava informació per a poder-la introduir a l’espai virtual comú: http://tecnomac.wikispaces.com.

 

 L’objectiu no era només elaborar els continguts sobre l’energia, també volia que els alumnes adquirissin bones estratègies de cerca per internet i que redactessin ells els continguts i per tant quedava  totalment prohibit el  “tallar i enganxar”.

El treball es desenvolupava davant de l’ordinador, de manera individual, però col·laborant en la creació d’un lloc web compartit, una wiki. Fou una manera diferent d’enfocar el contingut de la matèria, diferent al treball tradicional a l’aula, explicació magistral del professorat i presa d’apunts per part de l’alumnat. Treballant en un entorn digital l’alumne passa a ser el principal protagonista del seu procés d’aprenentatge, ja que està més motivat i té una actitud molt més participativa i activa.

Per implicar encara més a l’alumnat en el seu propi procés d’aprenentatge es va crear una dinàmica d’autogestió d’exercicis i posterior correcció. Cada estudiant redactava exercicis i preguntes dirigides als seus companys/es del tema que ell havia desenvolupat i quan els companys/es els responien, ell era el responsable de corregir-los i posar una nota.  Per tant tos els estudiants tenien un doble paper, per una banda feien el paper d’educadors proposant exercicis i corregint-los, i per altre feien d’alumnes havent de respondre les propostes dels seus companys. La idea inicial fou que aquesta dinàmica es desenvolupes mitjançant els foros de la wiki, però l’alumnat es va sentir més còmode usant el correu electrònic, i per tant, vaig respectar la seva decisió, donat que per a mi era important que fossin ells els que prenguessin decisions i que s’impliquessin en tot el procés. Finalment calia que tots els exercicis corregits i amb la nota posada me’ls enviessin a mi per tal de poder fer la supervisió, valorar tota la tasca feta i el resultat final obtingut. Una motivació extra fou que d’entrada vaig dir-los que algunes de les preguntes de l’examen sortirien d’una elecció a l’atzar de les que ells plantejarien.

 Posteriorment, a partir de la creació i publicació de la wiki i abans de fer l’examen, es van plantejar dues activitats més.

La primera va ser crear un llibre digital “El llibre de les energies”, aquest llibre era el recull de tots els continguts treballats així com dels exercicis plantejats, d’aquesta manera els estudiants el podien utilitzar per poder estudiar. Per fer el llibre es va descarregar els continguts de la wiki en pdf, i després es  creà la visualització digital del llibre gràcies a l’eina issuu (http://www.issuu.com/). Aquest és un petit detall que aporta als estudiants certa satisfacció ja que4 veuen publicat en format de llibre el treball fet.

La segona va consistir en organitzar un debat situat en un context fictici. La situació plantejada era: “la població del planeta s’ha vist delmada per una catàstrofe que ha destruït bona part de la civilització i queden pocs habitants arreu del món. Ells (els estudiants) són un comitè d’experts que han de proposar quina energia i/o recursos naturals són els més adients per a reiniciar una nova societat en un entorn en el que poden disposar de totes les fonts d’energia conegudes”. El debat es va iniciar a l’aula, i ca continuar a través d’un espai de debat dins de la xarxa social tancada de la matèria  (http://tecnomac.ning.com).

Cada alumne dins del grup d’experts havia de defensar l’energia que ell havia estat responsable en l’elaboració de la wiki, i evidentment havia de trobar els punts febles de les energies dels companys/es. Els alumnes van entrar molt en el seu paper i es van fer participacions molt interessants i la participació fou alta.

La col·laboració entre els alumnes, l’avaluació dels textos que van publicar i el resultat final són aspectes que potencien l’aprenentatge i ajuden a desenvolupar diverses habilitats: col·laborar i comunicar-se amb els companys, buscar informació, escollir-la i desenvolupar continguts propis. Aquest tipus de dinàmiques ajuden a desenvolupar les competències pròpies del batxillerat:

  • Competència comunicativa
  • Competència en gestió i tractament de la informació
  • Competència digital
  • Competència en recerca
  • Competència personal i interpersonal
  • Competència en el coneixement i interacció amb el món

Els alumnes van descobrir que Internet ofereix moltes més possibilitats de les que ells havien usat fins aquell moment. També es van adonar que per a fer una bona cerca cal tenir coneixements, usar bones estratègies i tenir dedicació. Els propis alumnes van valorar l’activitat com a positiva ja que va ser una manera diferent d’adquirir coneixements i de fer-los més propis.

Sílvia

SOMMAC, la revista de l’institut.

Aquest curs he iniciat una nova experiència amb alumnes de quart d’ESO, publicar la primera revista de l’institut.

El projecte s’ha desenvolupat dins del projecte de recerca de quart. Durant els primers mesos els alumnes van investigar sobre que és el periodisme, quin llenguatge utilitza i els diferents tipus de publicacions que es fan, tan en paper com a internet.

A continuació i per poder practicar el periodisme  van haver de redactar articles per a poder-los publicar a xarxes educatives obertes com són: Escoles en Xarxa 

 

  i  el  Kiosk jove.

 Finalment vam iniciar el procés de creació i elaboració de la revista del centre. Els alumnes van decidir quin tipus de publicació volien fer, quins apartats tindria i evidentment el nom. Tot es va fer de manera democràtica, cada un d’ells o per parelles presentaven les seves propostes i un cop vistes totes es feia la votació de la que entre tots pensaven que era la millor. Després de moltes discussions es va decidir que per una banda es faria un bloc obert i participatiu i per altra es faria una revista en paper virtual per poder-la enviar a tota la comunitat educativa.

Un cop decidida l’estructura els alumnes es van dividir-se en petits grups, cada un del qual amb una tasca concreta, així doncs teníem: redactors, imatge i vídeo, maquetació, administradors del bloc i del email…

Les tasques no han estat fàcils per a cap grup. Redactar una notícia d’actualitat vol dir tenir els ulls ben oberts a tot el que passa al voltant i estar al lloc adient en el moment just per a poder captar les millors imatges. Fer un reportatge requereix temps, investigació, una bona estructuració d’idees i un bon domini del llenguatge. D’altra banda a més de la feina d’anar a buscar la notícia també cal un bon domini de les eines informàtiques, no només per a escriure les notícies, sinó també per donar l’estructura adient a la revista. Les principals eines utilitzades a més dels processadors de textos i programes de tractament de les imatges, ha estat l’email i el google docs per a poder fer tasques col·laboratives i anar compartint les feines fetes. Els estudiants van decidir que el bloc de la revista es faria mitjançant Wodpress (http://revistamac.wordpress.com/)

 i per a fer la revista en paper virtual utilitzarien l’Issuu (http://issuu.com/revistaiesmac/docs/mac/2), també en creat un email propi de la revista.

 L’experiència ha esta molt enriquidora, tot i que els alumnes sovint s’han queixat de l’excessiva feina, quan han vist el resultat final han quedat molt satisfets i contents. Cap d’ells al principi de curs s’imaginava que al final fossin capaços de realitzar una revista com la que han fet, la majoria es pensaven que simplement investigarien sobre el tema i farien un petit treball individual. Treballar en grup per tirar en davant aquest projecte ha estat costós, els alumnes són els primers que han dit que el treball en grup, arribar a acords, distribuir bé la feina ha estat molt difícil, tot i així valoren que han après a usar millor les eines digitals, a cercar informació i que encara falta millorar molt en el treball cooperatiu. Puc dir  que tot i les dificultat tos els participants s’han vist recompensats, realment l’esforç ha servit i ha estat gratificant.

 Sílvia

 

Us d’eines digitals al batxillerat

Aquest darrer curs he utilitzat dos tipus de xarxa social registringida amb alumnes de Batxillerat

1r BATX: Facebook grup restringit “Lengua y literatura castellana 1º bach”

https://www.facebook.com/groups/211425305546886?ap=1

2n BATX: xarxa wall “lengua y literatura 2 bachillerato” http://fm2n1.wall.fm/

Ambdúes han estat espais de comunicació específics de l’assignatura per a intercanviar informació, completar i/o ampliar continguts. A més en el cas de 2n de batxillerat, aquest tipus de xarxa ha permès la creació de fòrums de discussió sobre temes diversos facilitant l’expressió escrita de la reflexió i les opinons dels alumnes i també vehícle d’inserció i coneixement de noves eines per a ells (per exemple glogster http://mcampos43.edu.glogster.com/glog-2272-3325/).

Com a valoració diria que han estat molt útils i profitoses totes dúes però em decanto per la wall o d’altres fora de facebook perque ha costat una mica que l’alumnat distingis entre l’espai personal i el del grup de l’assignatura i al principi es barrejaven els continguts. En aquest cas s’ha de treballar amb els alumnes les condicions d’intervenció en aquests grups creats dins de facebook.

La wiki http://redacciones.wikispaces.com/ elaborada pera la creació  literaria de textos col·laboratius entre alumnes de 1r d’E.S.O no s´ha posat en marxa donades les característiques de la majoria dels alumnes d’aquest nivell. Està preparada per l’ús i tinc la il·lusió de fer-la servir el proper curs.

 

 

 

Hort Digital: noves tecnologies, noves eines

HORT DIGITAL: noves tecnologies, noves eines.

Bona tarda a tothom.  Soc professora d’anglès del MAC, i he tingut la sort de formar part del grup d’aprenents d’Hort Digital.  L’avantatge de l’Hort Digital és que et presenten una gran varietat d’eines, de les que pots anar triant aquelles que et poden ser mes útils o amb les que pots treballar més a gust.

Al principi no tenia gaire clar què volia fer, i vaig començar  un Wall.fm, per anar fent proves. Al ser el mateix tipus de plataforma que utilitzàvem a les sessions d’Hort Digital, la dinàmica era coneguda.  Volia fer un grup per cada nivell, 3r ESO i 1r BAT., i anar-li donant contingut específic.   

  

No acabava de sortir el tema, i Ricardo, el tutor, ja m’habia proposat d’introduir una nova eina que havíem  treballat a les sessions. Havia fet un Posterous, també com a prova, on vaig anar penjant  text, imatge, presentacions, audio,…

http://yolanda1.posterous.com/

 

Aquest Posterous em va servir per anar experimentant,

també amb sò

i per reflexionar sobre pantalla.

Glogster va ser la tercera eina que més atractiva vaig trobar, encara que només vaig fer el de pràctica a classe. 

De totes maneres, cara a l’any que ve voldria preparar una  plataforma Wall.fm pels alumnes amb el que estaré, com a eina de comunicació,  i un Posterous per cada nivell, com a bloc per anar plantejant activitats.

WIKISANTGABRIEL PER UN TREBALL DE SÍNTESI

ELABORACIÓ D’UNA WIKI AL COL·LEGI SANT GABRIEL

Grup: 55 alumnes de 2n d’ESO orgnaitzats en grups de treball de 5 ó 6 alumnes.

Treball de Síntesi: Els drets humans.

OBJECTIUS

La wikisantgabriel té diferents objectius educatius i de caire organitzatiu:

  • Experimentar amb les TIC per realitzar treballs
  • Treballar de forma colaborativa alumnes i professorat.
  • Promoure la innovació tecnològica i la creativitat per assolir fites comunes.
  • Estructurar el Treball de Síntesi en apartats diferenciats..
  • Incloure recomanacions i documentació pròpies del Treball de Síntesi.

METODOLOGIA

Els alumnes van haver de donar-se d’alta mitjançant el seu correu electrònic, per ser posteriorment acceptats pels administradors de la wiki. Han sorgit alguns problemes per donar d’alta alguns alumnes, ja que no es va realitzar correctament la gestió de permisos de la pròpia wikisantgabriel.

Un cop presentada la wiki amb les seves seccions, es van lliurar les indicacions pertinents per poder omplir-les de contingut amb aquell material que s’anava treballant a l’aula. L’esforç i dedicació dels alumnes ha estat destacable, ja que van realitzar aquesta tasca des dels seus propis ordinadors, moltes vegades des de casa seva.

 

GLOGSTER.COM (EDU)

En una sessió de 30 minuts i de forma totalment experimental es va oferir la possibilitat de presentar una part del treball de cada grup mitjançant un glog. I al cap de tan sols dos dies cada grup els va presentar.

Aquesta eina va permetre:

  • Presentar els treballs de forma creativa i interactiva
  • Conèixer noves formes d’exposar idees captant l’atenció dels companys/es
  • Experimentar les possibilitats d’un glog tant en la vesant de contingut com de expressió artística.

Algun grup va penjar el seu glog a la wikisantgabriel com a complement a la feina realitzada, i la resta de grups han decidit que posteriorment faran una exposició conjunta de tots els glogster de l’escola realitzats fins ara.

 

Els professors hem utilitzat la wikisantgabriel com un espai on lliurar documents de referència útils pel treball dels alumnes, que abans estaven penjats a la pàgina web de l’escola. Creiem que amb aquesta wiki la relació entre els membres i el treball a realitzar es força més interactiu.

 

PROPOSTES DE MILLORA

Ens ha quedat per fer una secció d’instruccions, recomanacions per facilitar l’accés i utilització de la wiki per tots els membres.

També creiem convenient la necessitat de programar algunes sessions per mostrar les possibilitats de la wiki i aprendre conjuntament amb l’alumnat la forma més convenient d’omplir-la d’un contingut significatiu i una forma més atractiva.

Tot i la fata de temps i les poques explicacions realitzades, els alumnes han mostrat un gran interès en la participació i competències en el terreny informàtic.

La experiència ha servit per continuar aprenent i experimentant amb les noves tecnologies.

El meu pas per l’Hort digital

La meva experiència del que es tracta l’Hort digital és molt positiva. En un clima agradable s’estimula als docents a aprendre eines digitals molt variades i totes molt funcionals.

De entrada el primer dia ens van estimular a crear una xarxa social amb els alumnes de http://matessantboianes.wall.fm . Em va agafar tant el tema que no vaig para fins tenir-la completa. El seu ús…,pues , molt semblat al que fèiem anar a l’Hort. Ho sigui un mitjà per establir relacions entre l’alumnat de 4rt d’Eso i de 1r de batx amb mi i entre ells. Aquí teniu un detall.

Com podeu veure es van “apuntar” uns quants, encara que no hi són tots els que deurien ser.  Una de les pegues que vaig observar és la falta d’entusiasme dels alumnes  en general per la web 2.0 i tot el que representa de llenguatge col·laboratiu.

La vaig fer amb tots els additaments, però després quan vaig engegar altres projectes com la wiki , la vaig simplificar perquè tan sols s’utilitzés com fòrum de dubtes. L’apartat dels blocs no va anar gaire bé degut a que el llenguatge matemàtic no és fàcil d’implementar i s’ha de fer editant primer en un editor i després enganxant com si fos una imatge.

Aquí teniu un exemple pel que va ser creat aquest fòrum. Resulta que després els alumnes , poc col·laboratius, no el feien servir per resoldre els dubtes, que era la idea principal.

Finalment una pàgina que va tenir èxit va ser la del enllaços…

Després vaig comprovar que a través dels blocs no funcionaria la idea de elaborar com una espècie d’apunts de cada dia. És quan va aparèixer la wiki:    http://matessantboianes.wikispaces.com/Home

Aquí vaig tenir més èxit i es van involucrar més alumnes, però tampoc tants com hagués desitjat. Com era una wiki anava introduint els temes amb un índex i unes petites explicacions de com penjar imatges extretes d’Internet o seves (captures de fórmules). Ho vaig fer per 4rt de la Eso:

I també per a primer de batxillerat que és on m’hi vaig involucrar més.

Però no saps mai com aniran les coses. Al final els alumnes que s’ho van prendre més seriosament van ser els de quart.

Aquí vaig patir també pel tema de la edició de les fórmules matemàtiques.

Crec que he encetat un bon camí i l’any vinent ho anirem modificant afegint exemples de tots els casos més importants i al final una llista d’exercicis. En la pàgina anomenada índex de cada grup hem penjat també, com podeu veure, el solucionari de la editorial, per capítols, vídeos interessants i enllaços a Internet també interessants.

Ens han ensenyat ha treballar amb vídeo, amb imatges, amb àudios, fer-se comptes de You Tube. Treballar amb Google sites, Twitter, Delicious, Prezzy i finalment per no ser del tot desordenat  ens han ensenyat a muntar un PLE amb Netvibes.

La Jornada final “Sembrant, cultivant, recollint a l’Hort Digital”, també va ser molt encertada.

Tot és molt interessant, però ara es necessita quan abans millor la col·laboració de tot el professorat per poder treure endavant totes aquestes eines de discussió, formació personal, millora del nostre alumnat… que requereix el nostre entorn actual.