Tasques realitzades amb l’Hort Digital a les classes de francès

1. Un blog amb l’alumnat de 3r d’ESO que duen  a terme el projecte EMILE “le Potager”

Aquest projecte consisteix en conjuminar les assignatures de Ciències Naturals i de francès, l’objectiu era muntar un hort i estudiar-lo des d’un punt de vista científic i tot en francès.  Aquesta és una metodologia anomenada EMILE (Enseignement d’une Matière Intégrèe en Lange Étrangère).
En un principi varem fer un google site on pensàvem que podríem anar reflectint les diverses activitats realitzades.
El problema va ser que nosaltres, les professores, havíem de carregar les fotos, amb la qual cosa, perdíem molt de temps.

https://sites.google.com/a/xtec.cat/notre-potager/
Després de que ens presentessin el blog posterous a l’Hort Digital, vam migrar tota la documentació del google site a posterous.

http://potager3.posterous.com/

L’objectiu era que el propi alumnat pugés les seves fotos i els seus vídeos al blog.
No va funcionar gairebé degut a una sèrie de problemes organitzatius.

I per acabar el curs, els vam demanar que utilitzessin un Glogster (presentat a l’Hort Digital) per realitzar un cartell publicitari multimèdia sobre l’hort. Els resultats estan publicats al blog.
Valoració:
Punts febles: els problemes tècnics
Va costar moltíssim que tots els alumnes s’apuntessin com a col·laborador@s al blog, encara n’hi ha que no ho han fet. I els problemes tècnics i personals eren enormes per anar pujant les fotos i els vídeos al llarg del curs. Suposo que estem als inicis d’aquesta manera de treballar i encara hem de millorar moltes coses. El curs vinent, ho farem millor.
Punts forts:
Queda rastre de tot el que hem anat fent, es pot compartir i publicar. La presentació de la feina és molt satisfactòria i podem aprendre dels altres grups.

2. Amb l’alumnat de 4t d’eso, que no han iniciat el projecte de l’1×1, això vol dir que no tenen ordinador a l’aula, hem realitzat una sèrie de treballs amb diferents eines 2.0
En primer lloc vaig iniciar el curs amb un google site amb la intenció de deixar rastre del que fèiem a classe.
https://sites.google.com/a/xtec.cat/allons-y/home
Després els vaig demanar de fer un ppt presentant un país africà. Els que m’ho van enviar els vaig publicar al slideshare.
http://www.slideshare.net/Allonsy
I finalment vaig fer un blog en blogger.com on he anat penjant alguns dels treballs online realitzat pels diferents grups, així com alguns links relacionats amb temes de classe.
Una activitat realitzada amb una altra eina 2.0 amb el grup de 4t d’eso va ser fer la presentació d’un mateix en francès. En primer lloc van fer un escrit presentant-se, després els vaig demanar que ho posessin en un voki. Aquí teniu els resultats.
http://gaulois3.blogspot.com/2010_12_05_archive.html
I finalment, els vaig demanar un vídeo on es presentaven. L’alumnat no vol fer públic aquests vídeos de  presentacions. Però jo els tinc.

Valoració:
Punts febles: Alguns alumnes es resisteixen a aquest tipus de tasques i troben tots els problemes del món. Sort que el fet de tenir el meu ordinador a l’aula i la pissarra digital ha permès que anessim solventat els dubtes o problemes amb els quals s’anaven trobant.

Punts forts: Trobo molt interessant tenir un blog amb enllaços a pàgines que reforcen els continguts treballats i que publiqui les feines realitzades, són treballs que es poden mostrar a  altres cursos, que poden servir de punt de partida, etc.
Un altre aspecte positiu va ser quan l’alumnat em va demanar permís per prendre apunts amb l’ordinador. Com que no ho tenia pensat, els vaig dir que fessin el que volguessin i va resultar molt interessant. Tenien el corrector posat i s’autocorregien els apunts, podien buscar una foto que il·lustrès les paraules noves, els anaven donan enllaços que podien consultar… La classe s’enriquia amb la xarxa.

3. Amb l’alumnat de 2n d’ESO que iniciaven les classes de francès els vaig demanar que es gravessin en un vídeo presentant el verb del primer grup que els havia regalat.
Aquí teniu el link on s’explica el projecte “Mon cadeau”
http://gaulois3.blogspot.com/2010_10_13_archive.html
I aquesta és la pàgina on vaig publicar els vídeos que per qüestions de privacitat ara per ara són privats, però que tinc la possibilitat de fer-los públics en algun cas especial.
http://gaulois3.blogspot.com/2010_11_27_archive.html

Amb aquest alumnat al segon trimestre vam realitzar el projecte “nos chansons” on vaig demanar que per grups preparessin una cançó en francès, l’havien d’escollir, buscar les paraules, escoltar la pronunciació i finalment enregistrar-se en audioboo. Podien posar la cançó original de fons. Aquest és el resultat:
http://gaulois1.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

A més a més en el blog “Mes premiers pas en français” he anat recopilant per temes exercicis i jocs online dels continguts treballats.

Valoració:
Totes les classes no poden ser de treball amb l’ordinador, hi ha d’haver temps a l’aula per exposar, explicar, aclarir dubtes, escriure, redactar i riure.  Les classes amb ordinador s’han de programar minuciosament tot i sabent que la programació se’n pot anar en orris en qualsevol moment degut a un problema tècnic: se’n va la xarxa d’internet, tallada de l’electricitat, algun ordinador es queda sense bateria i no han portat el carregador…
Treballar amb l’ordinador els motiva enormement, però s’han de buscar tasques funcionals, on realment l’ordinador aporti quelcom i no substitueixi simplement el paper i el llapis.
Aquest curs l’ordinador l’han utilitizat més a casa per fer els projectes que els demanava quan acabàvem l’Unitat Didàctica, els resultats han estat molt bons.

4. Amb el grup de 1r d’eso que s’iniciava al francès i on volia treballar només la llengua oral hem realitzat un blog  posterous http://posterous.com/manage#mepremierspas/posts
on l’alumnat era col·laborador@s. Amb aquest grup hem treballar amb l’audioboo i el youtube. Han fet dos treballs d’enregistrament:
Un primer que era una breu presentació i salutació que enregistraven a l’audioboo i el pujaven al blog i la segona era cantar una de les cançons treballades a classe.

Valoració:
S’ha de barrejar la feina amb ordinador i la feina tradicional amb retoladors, papers de colors i llapis.
S’han de dedicar sessions a classe per ajudar-nos a obrir comptes, inscriure’s als blogs, etc…
Pot semblar que és temps perdut però a la llarga s’hi guanya ja que t’assegures que tothom té un compte on t’interessa per fer el treball.

5. Previsions per al curs vinent:
Pel curs 2011-2012, he decidit fer el gran pas. Fora llibre de text i treball a classe i online!!! Agosarat? Si, certament, però és com encendre una metxa donen ganes de  posar-s’hi ja, és un repte. És com deixar de sentir-se lligada a un llibre que et marca els  temes a treballar, els temes els decidirem entre tots, en funció de l’actualitat, dels interessos, els continguts canvien poc, però s’aniran adequant a les necessitats.
Voldria aconseguir que cada alumn@ es crees un blog on anès penjant les seves activitats, els seus progressos passet a passet en llengua francesa, que anessin utilitzant diferents eines online per millorar, ampliar, facilitar… el seu aprenentage. Ho heu endevinat?… Si vull que es cada alumn@ faci el seu propi PLE, li diré EPA en francès (Entourage Personnel d’Apprentissage) i que posin en comú les eines noves que vagin descobrint.

Que la force et la créativité  nous accompagnent!

One Response to Tasques realitzades amb l’Hort Digital a les classes de francès

  1. Mary says:

    Much appreciated for the information and share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>