Un bloc amb l’alumnat

Si prenem la decisió d’obrir un bloc [blog] amb els nostres alumnes, no perdem mai de vista que ho fem per guanyar-hi alguna cosa. Amb aquesta eina (i amb tantes altres de la web 2.0) podem fomentar les habilitats lectoescriptores del nostre alumnat, podem millorar la seva competència digital, la d’aprendre a aprendre i també podem guanyar un extra en motivació i/o implicació per part d’ells i nostra. La meva experiència professional al respecte és molt positiva, sinó no m’atreviria a escriure aquesta entrada al nostre bloc de l’Hort Digital. No m’agrada enredar ni complicar la vida de ningú, que prou que se’ns complica “tota soleta” massa vegades.

En aquest tipus d’experiència, els nostres plantejaments han de ser molt clars: hem de poder explicar de forma clara i simple què hi volem guanyar, fins on volem arribar, per a què ha de servir la feina del bloc, quina funció hi tindrà cadascú (alumnat, professorat,altres persones…) i com l’avaluarem. Ho hem de saber transmetre amb molta claredat al nostre alumnat i amb més motiu si no està habituat a utilitzar aquestes eines. Ho hem de fer tantes vegades com faci falta. Sinó, correm el risc de perdre’ns en les formes i oblidar el fons de la qüestió, o bé entrar en una situació incòmoda i preocupant, per a tothom. Si els plantejaments i els objectius estan clars per a tothom, doncs, després la feina és molt més senzilla també per a tothom (alumnat i professorat) i fins i tot ens podrem permetre el luxe de disfrutar-la tots plegats.

Anem a pams: tan si volem fer un bloc com si volem fer una wiki o una xarxa social col·laborativa… el que sigui, per començar buscarem la manera més senzilla d’explicar a tothom per a quines finalitats ha de servir: construir un relat entre tots, recopilar informacions que poden ser d’interès per a algú, comentar i debatre temes entre tots, comunicar a algú què estem fent i com ho estem fent… També haurem de pensar i explicar quines responsabilitats i tasques li pertocaran a cadascú: qui modera i administra el lloc, qui proposa i decideix els temes, qui escriu, qui edita el que s’escriu, qui signa i qui publica els continguts definitius… (qui fa i com fa cada cosa). I per acabar aquest petit resum, sobretot, cercarem els criteris i les eines que ens permetran avaluar el procés de la forma més senzilla i clara possible (el “Què, qui, com” de l’avaluació de l’activitat).

Ara m’agradaria compartir un parell de casos pràctics sobre això que acabo d’escriure aquí dalt. Sé que puc comptar amb la vostra visió, la dels lectors actius, i si després em voleu comentar l’entrada, explicar la vostra experiència o treure’m el tema fent un cafè… tot això que hi guanyarem (cafè inclòs). El cert és que quan ens animem a parlar de les nostres coses i a compartir-les, en realitat el que més compta és que ens estem activant per entrar en acció i anar endavant. Aquest és l’ànim que em mou a escriure ara. Us animo a fer el mateix ben aviat. Si mai noteu que us esteu “apagant”… no ho dubteu: escriviu una entrada al bloc (je, je…).

Cas 1: Carta als Reis d’Orient

Aquest bloc forma part d’un projecte col·laboratiu ja clàssic entre primària i secundària. Els infants de 1r i 2n, que encara creuen en els Reis d’Orient i que estan aprenent a llegir i a escriure, escriuen una carta a Orient i l’envien per correu electrònic (de vegades amb l’ajuda i complicitat dels grans de la seva escola). Al cap d’unes setmanes reben una resposta electrònica des d’Orient. El que no saben és que els Reis que han escrit la resposta a la seva carta són alumnes d’ESO… Jo vaig plantejar aquest bloc col·laboratiu als meus alumnes de Tecnologies de 3r d’ESO per tal que descobrissin què era un lloc web i aprenguessin a publicar-ne un de propi entre tots (en aquest cas a WordPress). Havien d’aconseguir un compte de correu a Gmail,  registrar-se a WordPress, publicar la seva carta de resposta com a Reis d’Orient (que ja havien treballat des de Català) i publicar una valoració personal de l’experiència d’haver fet tot el procés.

A la primera columna hi trobeu els textos que publicàvem, a la segona un mapa de la web, amb accés a totes les pàgines del lloc web, a la tercera enllaços útils i a la quarta algunes eines d’administració i el llistat d’autors i autores del lloc. L’alumnat tenia permisos d’Autor a la pàgina web, havia d’editar una pàgina amb la carta de primària i la seva resposta, havia de situar la pàgina dintre de l’índex general del lloc web (com a pàgina filla de la secció “cartes”) i havia de fer el mateix amb la seva valoració personal de l’experiència. Es valorava l’edició de les dues pàgines, la correcció en el picatge, la ubicació correcta dintre de les seves pàgina “mare” respectives, la puntualitat en el lliurament de les tasques, la diligència en les rectificacions, la fluïdesa en la comunicació amb el professor…

El lloc web és realment caòtic, perquè és un fidel reflex del procés que vàrem seguir i del diferent nivell d’aprenentatge que va assolir cada alumne/a. No és una pàgina “bonica” ni clara. No servirà mai per a “impressionar a ningú”, però en el seu moment va marcar un abans i un després en la comprensió i l’aprenentatge sobre Internet de l’alumnat que hi va participar. És, doncs, com un “retrat històric”.

Uns mesos més tard, el mateix alumnat va publicar en un altre lloc web semblant els relats breus que havien fet a Castellà. En aquest segon lloc web (més senzill) s’hi afegia la participació en un grup col·laboratiu del GoogleGroups. Si mireu el bloc resultant, podreu observar a primer cop d’ull una part del seu progrés en els aprenentatges proposats i la seva capacitat d’anar integrant noves habilitats en aquest nou entorn (com l’edició i publicació d’imatges). Vegeu, doncs, també el web dels “Relatos Breves” i un exemple de full d’avaluació de l’activitat (degudament alterat, per preservar el dret a la intimitat de l’alumnat).

Cas 2: Projectes Mediambientals

Es tracta d’una matèria optativa d’alternativa a la religió de 3r d’ESO de 2 hores setmanals. Es planteja com un “club” de persones que treballen durant un quatrimestre per investigar sobre l’entorn (l’institut), aprendre sobre diferents aspectes i emprendre iniciatives concretes per al manteniment i millora d’aquest. Treballem per projectes que poden tenir continuitat més enllà del període d’un quatrimestre. Fins ara amb els nostres projectes hem millorat el sistema de recollida de paper al centre, hem anat millorant l’ajardinament de l’entorn, ens hem implicat en el manteniment i la cura de la peixera de l’institut… Tot el que fem ho divulguem per mitjà d’un lloc web obert a tots els internautes, amb els quals pretenem interactuar. El lloc l’administra el professor, en col·laboració amb l’alumnat, i té continuïtat al llarg dels anys. Tot l’alumnat (incloent el que ja ha acabat el quatrimestre de la matèria) té permisos d’autor per a fer-hi entrades, pàgines i comentaris sempre que vulgui o calgui. L’alumnat n’aprèn a través de la seva pròpia experiència i amb les seves accions dóna forma pròpia a una obra col·lectiva, que és el lloc web al llarg del temps.

El lloc web va començar com un bloc de la XTEC, que només podia editar el professor. Era un bloc ordenat i cuidat on es podia trobar fàcilment i ordenada tota la informació que recollíem i publicàvem. L’alumnat es limitava a enviar “manuscrits” al professor, que era qui en feia l’edició definitiva i la seva publicació. En l’actualitat està traslladat a WordPress per poder permetre la implicació de l’alumnat i fer-lo responsable directe dels seus continguts, ordre i aspecte. Aquest fet ha afegit molt caos en l’aspecte i en els continguts que s’hi publiquen. És evident que això pot comprometre l’interès que pugui tenir per als internautes externs al grup que cerquen informació per la web, però estem buscant estratègies que ens permetin assolir un equilibri entre els diferents objectius de la publicació (implicació de l’alumnat i ordre). S’avalua la participació (obligatòria) en forma d’entrades i comentaris al lloc, en l’assimilació de les normes de publicació (títol, contingut, imatges, signatura, categories…) en l’adquisició de destresa per utilitzar àlbums fotogràfics on-line, en la diligència en les rectificacions…

Per acabar aquesta entrada al bloc de l’Hort Digital, una última reflexió: si mentres treballem en els nostres blocs descobrim noves possibilitats o entrem en crisi pel que fa a algun dels nostres plantejaments inicials, sóc partidari que apliquem sense por i sobre la marxa tots els canvis i les modificacions que considerem adients. Si necessitem ajuda, la demanem de seguida i a qui sigui (que a més tenim la sort de formar part de la xarxa de l’Hort Digital). Sobretot: no deixem passar el temps sense fer res. Abordem els nous reptes sense obsessionar-nos per res, amb flexibilitat, i acceptem intel·ligentment les nostres limitacions i les del nostre alumnat. Tohom hi sortirà guanyant, ja ho veureu…

David Donat

One Response to Un bloc amb l’alumnat

 1. María José says:

  Hola David,

  Et felicito per l’article.
  Es nota molta feina al darrera. Un bloc amb l’alumnat!!!
  Ho estic intentant al posterous i no acaba de funcionar.

  M’ha agradat molt el fet de tenir molt clar des del principi què volem, què ha de fer cadascú i com avaluem. Sembla senzill però costa bastant aquesta premissa. Ja que com també dius, i estic completament d’acord amb tu, no hem de tenir por d’anar canviant les coses a mesura que sorgeixen els problemes. Però és clar aquests canvis pot ser que tinguin repercussions amb les premisses inicials, i llavors… Suposo que tornem a començar. Ja hi tenim la ma trecanda, oi? I ho fem amb molt de gust.
  És com a cada inici de curs, tornem a estrenar llibres, alumnes, classes… i és com si tinguessim sempre els mateixos anys que els nostres alumnes o no? Tornem a començar…
  Gràcies per compartir l’experiència.
  I ens continuent veient entre totes les hortalisses que van creixent a l’hort.
  María José

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>